SELAMAT DATANG!!! ANDA KINI BERADA DI ZON BEBAS MEMBACA "KISAHKU ORANG BIASA" HOPE ALL OF YOU ENJOY WASTE YOUR TIME HERE~~TQ ^^"

Thursday, August 25, 2011

RAYA & KEMALANGAN

Assalamualaikum w.b.t

yeeaayyy2!!! raya datang lagi~~ baca ala2 iklan tora
sedihnya ramadhan bakal meninggalkan kita
tetiba je aku rasa masa tu berlalu dgn sgt sekejapnye~~ ayat pening disitu ye
tup2 dah sebulan berlalu
syawal pon dah tak sabar2 nak jumpa kitakan
so,bila story pasal syawal 
aku kompom ramai yg ambik kesempatan nie utk balik kampung & watsoeverlahkan
& time nie jugaklah kita akan selalu disajikan dgn news 
yg boleh menyentapkan tangkai jantung kita~~ hiperbola tol ayat aku ^^"
mana taknya,kita mesti akan selalu dgr byk kemalangan2 yg meragut nyawa berlaku
boleh dikatakan setiap kali raya
ye!!aku tau tak raya pon ada gak kemalangan
tapi yg sadisnya kemalangan menjelang raya @ semasa raya nie
mcm lgi byk dari masa bkn raya
sampai kerajaan kena adakan ops sikap bagai la
so,sekarang ops sikap dah pon dilancarkan kemarin
& mengikut berita yg aku tgk 
pada hari ke-2 ops sikap pon
dah ada 20 kematian disebabkan kemalangan nie
yg mana penunggang motor menyumbang kepada peningkatan statistik nie
biasalah tu,kenderaan kecik compare dgn yg besar2
mmg kalah lah kan
tapi,kalau mengikut akal cerdik aku yg tak seberapa nie ^^"
dah ketentuan ALLAH nak ambik nyawa manusia tu dgn cara mcm tu
so kita buat mcmmana sekalipun tak kan boleh melawan takdir-NYA

kat sini aku nak sertakan skali tips2 utk elakkan kemalangan
yg dibawa khas oleh aku sendiri
cekidaut :-

1. sila gunakan cik mit (tumit) utk pergi kemana2,even utk balik kampung sekali pon
bak kata pepatah "biar lambat asal selamat"
kemungkinan utk mengalami kemalangan adalah sgt2 tipis jika menggunakan cik mit ^^"

2. kalau korang takmo guna cik mit
hah korang bolehlah menggunakan perahu/kapal/tongkang @ kapal terbang
asalkan tak menggunakan kenderaan darat @ kata lainnya
kenderaan yg menggunakan jalan raya ^^"

3. nie tips paling sempoi skali lar korang boleh buat
sure tak susahkan korangnnya
aku kan prihatin dgn pengskodeng aku nie~~ cyg korang,.ecece
tipsnya,.jeng3
.
.
korang tak payah lah balik kampung @ pegi mana2
dok je kat rumah diam2
hah mmg kemungkinan kemalangan kat jalan raya tu 
takde terus lar kan ^^"

 
 
p/s : hope korang bergumbira di aidilfitri yg bakal tiba nie yek ^^"
pada yg nak balik kg @ tak kira la pegi mana2 tu
pandu cermat yek :)
haishkk terpanjang lagi entry aku nie,ngeee~~

9 comments:

Lissa said...

harap2 takde la berlaku lagi kejadian kemalangan musin raya kali. huhu

An Najwa said...

selamat hari raya =)

Urzain Hussain said...

tip yang berguna..
bole digunakan dalam perjalanan balik ke kampung..:)

myr amyra said...

hahahha....tak payah blk kg tue ko laa...
blk kg nek cik mit pun ko jgk... :P

Khairull-Dean said...

slamat hari raye...
;D

kisahku orang biasa said...

lissa~harap2nye lar lissa :)
an najwa~slamt ari raya gak kat kmo ^^"
urzain~hehe,bley r urzain gnekan ek :)
myr~haha,.mcm xknal ak,.mmg tak lar kan :)
khairul~selamt ari rye jgk tuk kmo :)

Fahz said...

tq share tip nie.berguna di hari2 sesak :) selamat berhari raya

Cik Bell said...

kdg2 kmlgn dlm umah pun boleh berlaku..haha ;)

kisahku orang biasa said...

fahz~hehe,.wcome dear :)
cik bell~2 r kan cik bell,.kne btt tips elak kmlngan dlm umah lak nie,.hehe :)